23 Nisan 2012 Pazartesi

İnsan Profilleri Volume 1 / PİKNİK



Bu senenin piknik siftahını yapmış bulundum bugün. Çocukluğumdaki piknikler neyse hala o. Piknik kültürü, hiç ama hiç değişmiyor. Sadece gitmek olmaz tabi bir şeylerde karalamak gerek dedim ve senelerdir alışılagelmiş piknik aile ve insan profillerini analiz ettim.


Çekirdek Aileler
Aralarında az yaş farkı olan bir kız bir de erkek evlattan oluşan bir çekirdek aile ve bir adet nineden oluşan topluluklardır. Nine genelde hava alsın diye ya da torunlara göz kulak olsun diye gelmiştir.

Çöpsüz Üzümler
Beraber gelmiş yeni evliler. Bunlar arasında hamile olanlan kadınlar da mevcut olabilir. Bu kadınlar yeni evliliğin verdiği şevkle salata malzemelerini yıkamayı bile bir küçük mutluluk haline getirirler. Çiftlerin favori oyunu karşılıklı tavla ve okey çevirmek ve top oynamaktır.

Cümbür cemaat gelenler
Gerek sülale ile gerekse konu komşu toplayarak gelen kalabalıklardır. Piknik alanını en zor terkeden gruplardandır. Voleybol, yakar top, istop ve ip atlamaca gibi çeşitli etkinliklerde bulunurlar. Oyun sırasında yaşına baksan yok artık bundan o ses çıkmaz diyeceğin orta yaşı geçkin kadınların kahkaları sarar ortalığı bir de çocuk çığırmaları vardır ki kafa şişirir. Piknik dönüşü ise kim kimin arabasına binsin kim kimi bıraksın muhabbeti de uzunca bir sürelerini kapsar.

Pala Amcalar
Mekana sakatatlar ve rakılarıyla teşrif etmiş kelli felli yaşını başını almış amcalardır bunlar. Bu amcalar günler öncesi piknik yapmanın (piyizin) hayalini kuran amcalardır. Aralarında mangaldan en iyi anlayan bulunur, o bu işlerin alaylısıdır. Yemek yedikten sonra ise pişpirik oyunları vazgeçilmezlerindendir.

Aklıma ilk gelenler bunlar, var mı arttıran?


2 kişi ahkam kesmiş:

Mehmets dedi ki...

futursuzca top oynayan cucukları unutmamak lazım

VuslaT dedi ki...

olsun be ya. O günlerde güzeldi emme temiz bırakılmak güvenli olmak kaydıyla. Türk filimleri tadında piknikler dilerim hepimize. Tarık akanlı, gülşen bubikoğlu vede emel sayınlı piknikleri özledik be yaaa.:))